Vizija

Praznine so platforma za mišljenje prostora, arhitekture in umetnosti v sodobni družbeni situaciji. Leta 2011 jih je ustanovila skupina slovenskih arhitektov, filozofov in umetnikov mlajše generacije z namenom širjenja kritičnega arhitekturnega in umetniškega diskurza kot reakcijo na lokalno in globalno prevlado »postkritične« tendence.
Revija Praznine izide dvakrat na leto s prispevki slovenskih in mednarodnih uveljavljajočih se in uveljavljenih piscev. Od leta 2015 je revija dvojezična, slovenska in angleška. Platforma organizira predavanja, debate in okrogle mize o aktualnih in robnih temah, v okviru knjižne zbirke Drugi prostori pa izdaja izvirna dela in prevode, ki na osrednjem polju diskurza o prostoru niso prisotni.
Prihodnost arhitekture je nujno globalna, ni pa nujno postkritična ali neoliberalna. Platforma zato nagovarja splošne arhitekturne probleme, ki pa jih poskuša misliti z lokalnim in regionalnim poudarkom.

 

K razmišljanju in pisanju o arhitekturi vabimo vse, ki verjamejo v nujnost dosledne kritične misli., pa tudi tiste, ki želite na kakršenkoli drugačen način sodelovati pri soustvarjanju Praznin.

 

Pišite nam na info(at)praznine.si

Top